Η πρώτη εμφάνιση της Έλενας ήταν το 1998 στη live σκηνη «Φωνές» με το σχήμα κρουστών Piriglon με τον Νίκο Σουλιώτη, τον Βασίλη Λιόση και άλλους. Έκτοτε εμφανίζεται σε γνωστά κέντρα διασκέδασης (Χίλιες και δύο νύχτες, Taj Mahal, Ταμάμ κ.ά.) και προωθείται από agencies για τη χορευτική πλαισίωση δεξιώσεων, γάμων, εκδηλώσεων και οικογενειακών εορτών.

Δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και, λιγότερο, στο εξωτερικό ως χορεύτρια και ως κρουστή-μέλος της μπάντας Quilombo, σε φεστιβάλ, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα, θέατρα, καρναβάλια και αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς/αλληλέγγυους χώρους (Badminton, Κατράκειο, Studio Μαυρομιχάλη, Folie Club, Τεχνόπολις, Καρναβάλι Γρεβενών, Ξάνθης, Μακρακώμης, Carnival Street party Metaxourgiou, Αντιρατσιστικό, πάρκο Ναυαρίνου, Οικογιορτή κ.α.) ανεξάρτητα ή σε συνεργασίες (με τις Aisha, Gislene Ausech Antonucci, Νέλλη Πουλοπούλου κ.ά.).

Παράλληλα, η Έλενα έχει συντονίσει και διοργανώσει διάφορες παραστάσεις μέσα στα χρόνια ως ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού danza nativa. Ενδεικτικά, τα παρακάτω.

  • Flash Mob, Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2014

Η ομάδα χορού danza nativa με χαρά συντόνισε και συμμετείχε σε συνεργατικό και συλλογικό flash mob για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού το 2014, μαζί με άλλες εννιά ομάδες χορού και την ομάδα εικονοληπτών του Ανδρέα Κατσικούδη.

  • Iεζάβελ, η πολιτική της σάρκας είναι η ρίζα της εξουσίας

H χοροθεατρική ομάδα danza nativa παρουσίασε το 2009 την παράσταση Ιεζάβελ, προϊόν έρευνας, εμπνευσμένη από το βιβλίο της Ράιαν Άισλερ «Η κύλιξ και το ξίφος».

Ο τοκετός εξελίσσεται σε τελετουργία και αργότερα στον ιερό χορό της γονιμότητας, τον γνωστό σε όλους χορό της κοιλιάς (belly dance). Μια αποκρυπτογράφηση της αρχέγονης θηλυκής δύναμης και της συνάφειάς της με το δίπολο μητριαρχία/πατριαρχία, με όχημα το belly dancing.

Πηγές μεταξύ άλλων: Riane Eisler «Η κύλιξ και το ξίφος», Bachofen, Engels «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίαςκαι του κράτους», Παναγής Λεκατσάς «Η Μητριαρχία», Λιλή Ζωγράφου «Από τη Μήδεια στη Σταχτοπούτα»

Όλη η παράσταση εδώ:

 

  • Η ομορφότερη του κόσμου

Οι danza nativa και Dance Theater Troupe παρουσίασαν σε δήμους, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία στην Αθήνα και στην επαρχία (2009-2012) την Ομορφότερη του Κόσμου, σε δική τους παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία και εκτέλεση. Ένα ταξίδι στον κόσμο με ζωντανή μουσική, τραγούδια και χορούς από κάθε γωνιά της Γης.

  • Μια λεπτή λεπτή οικογενειακή υπόθεση

Δραματοποιημένο παραμύθι, με ζωντανή μουσική, τραγούδια και χορό, εμπνευσμένο από το βιβλίο της Παυλίνας Παμπούδη «15 1/2 κάπως περίεργα παραμύθια», σε σκηνοθεσία, χορογραφία και ερμηνείες της Έλενας Μαρκέζε και της Ανθής Αποστολίδου (2012). Η μητέρα Φύση εξοργίζεται με τον μικρό της υιό, τον Θεούλη, και έρχεται η θεία του η Πρόνοια για να εξευμενίσει τα πνεύματα…

  • Μες στον Γκιουλ Μπαχτσέ της Πόλης

Το μουσικό σχήμα «Ραβαΐσι» παρουσιάζει μουσική και τραγούδια από την παράδοση κυρίως της Σμύρνης, παιγμένα στο ύφος της εποχής των 78 στροφών, μπολιάζοντάς τα και με άλλα μουσικά στοιχεία, ζωντανεύοντας έτσι μια μεγάλη και λησμονημένη σήμερα μουσική παράδοση. Την εποχή εκείνη, τα μουσικά σχήματα συνόδευε πάντα χορεύτρια οριεντάλ και έτσι, σε αυτό το πνεύμα, η Έλενα Μαρκέζε συνόδευσε το «Ραβαΐσι» σε αρκετές από τις εμφανίσεις του (2015-2016).

  • Πέντε ιστορίες για την ελευθερία

Πέντε μικρές ιστορίες από Ανατολή και Δύση, ειπωμένες με λόγια και χορό, ανιχνεύουν την ελευθερία, έξω μας και μέσα μας, στη ζωή και στον μύθο, στην παρουσία και στην απουσία της (2017).

Συμμετείχαν η μοναδική στην Ελλάδα ομάδα ιαπωνικών κρουστών Τάικο, οι Atene Daiko, Τα Τύμπανα του Ήλιου, στα βραζιλιάνικα κρουστά οι εκρηκτικοί Quilombo και στα πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια η ομάδα Πολυφωνικό Καφενείο της Αρετής Μίγγου.