Ως επί το πλείστον, οι επιλογές χορού για τα παιδιά είναι αυτή την εποχή περιορισμένες σε ελάχιστα είδη, όπως το κλασικό μπαλέτο, τους λάτιν, το χιπ χοπ και το μοντέρνο, ίσως και το οριεντάλ. Υπάρχει, όμως, ένα ολόκληρο σύμπαν χορών από όλον τον κόσμο, μεγάλης ομορφιάς. Το μάθημα αυτό στοχεύει να γίνει επιλογή για παιδιά 8-13 ετών που αγαπούν τον χορό και θέλουν να ανοίξουν τους ορίζοντές τους στον πλούτο της παγκόσμιας παράδοσης.

Στο μάθημα multi-ethnic χορών έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν, να ανοίξουν σε πλήθος χορούς και μουσικές από όλες τις μεριές της Γης. Χοροί όλων των κατηγοριών και των οικογενειών, όλων των ειδών, σε μουσικές από όλο το φάσμα της υπάρχουσας μουσικής στο τώρα και στο χθες. Μέσα σε μια εκπαιδευτική περίοδο, τα παιδιά έρχονται σε επαφή τουλάχιστον με 25 χορούς και από τις πέντε ηπείρους, καθώς και με διάφορα λαογραφικά στοιχεία για διάφορες χώρες, με σκοπό την ανάπτυξη της αποδοχής στη διαφορετικότητα και του αλληλοσεβασμού.

Με μια παιδαγωγική προσέγγιση εμπνευσμένη από τα δημοκρατικά σχολεία, η Έλενα μεταφέρει στα παιδιά το μεγάλο μυστικό: η γλώσσα του σώματος είναι μία και όλοι οι χοροί του κόσμου μιλούν αυτή τη γλώσσα. Μαθαίνοντας να κινούμαστε σε αυτή, ερχόμαστε σε επαφή με τις κοινές ρίζες μας και ταυτόχρονα χτίζουμε την προσωπική μας χορευτική ταυτότητα και έκφραση.

Αναλυτικότερα τι προσφέρει το εργαστήρι

Το παιδί έρχεται σε επαφή με πολυποίκιλα ακούσματα, ρυθμούς και διαφορετικά είδη χορού από όλον τον κόσμο. Εκπαιδεύεται με ένα νέο ολιστικό τρόπο να χορεύει και να εκφράζεται με αυτοπεποίθηση σύντομα και άμεσα. Μαθαίνει βιωματικά να αναγνωρίζει μουσικές αξίες και διαφορετικούς ρυθμούς, καθώς και να τους αναπαραγάγει με τη φωνή, να τους παίζει στοιχειωδώς και οπωσδήποτε να τους χορεύει. Καλλιεργούνται η συνεργασία, η ομαδικότητα και η αλληλοϋποστήριξη, καθώς όλα συμβαίνουν σε κλίμα συναισθηματικής ασφάλειας, αποδοχής και προτροπής.

Τι περιλαμβάνει:
– Σύντομο ζέσταμα με ασκήσεις στο πάτωμα ή στην μπάρα δανεισμένες από Χάθα Γιόγκα και Κλασικό Μπαλέτο (Βαγκάνοβα)
– Ανέβασμα παλμών με επανάληψη ενός χορευτικού από προηγούμενο μάθημα
– Ρυθμικά και κινητικά παιχνίδια για ευρύτερη κατανόηση του εκάστοτε ρυθμού και χορού
– Εκμάθηση βηματολογίου, κινησιολογίας, θέσεων χεριών και θεατρικότητας έκαστου χορού
– Εκμάθηση και διερεύνηση όλων των κατηγοριών των χορών του κόσμου (κυκλικοί, ομαδικοί, ζευγαρωτοί, σόλο)
– Εκμάθηση και περιπλάνηση στις μεγάλες οικογένειες των πολυπολιτισμικών χορών (λατινογενείς, αφρικανικοί, μεσανατολικοί, ανατολικοί, ευρωπαϊκοί, αμερικανικοί, τσιγγάνικοι)
– Ελεύθερους ή και κατευθυνόμενους κινητικούς αυτοσχεδιασμούς σε ακρόαση ακουσμάτων από διάφορες παραδόσεις (σούφικη, ινδιάνικη, εβραϊκή, μογγολική, κλασική, αρχαιοελληνική κ.ά.)
– Χρήση κρουστών, αν υπάρχει ανάγκη εμπέδωσης ή ως συνοδευτικό χορού όποτε χρειάζεται
– Ντικτέ χορού
– Ανάπτυξη κινητικού μωσαϊκού ενός συγκεκριμένου χορού από κινήσεις/βήματα που προτείνουμε όλοι
– Αντιστοίχιση των χορών που ξέρουμε στον παγκόσμιο χάρτη
– Παιχνίδια με τον χάρτη, τις κινήσεις, τους ρυθμούς και τους χορούς
– Χρήση μικροφώνου για μπίτμποξ, φωνητικούς ρυθμικούς αυτοσχεδιασμούς ή και τραγούδι με ταυτόχρονη σύνθεση χορευτικού
-Εκμάθηση σύντομων και κατ’ επέκταση ολοκληρωμένων χορογραφιών
– Εκμάθηση ασέ: όλη η ομάδα ακολουθεί τις χορευτικές κινήσεις του οδηγού που αυτοσχεδιάζει και κάθε μέλος της ομάδας γίνεται οδηγός

Από χορό σε χορό, από χώρα σε χώρα, από τη Δύση στην Ανατολή και από τον Βορρά στον Νότο, τα παιδιά θα εκφραστούν, θα ιδρώσουν και πάνω από όλα θα περάσουν όμορφα και δημιουργικά!

Κάθε Τρίτη, 17.00-18.00, Στα Κρουστά της Τάκη, Πλαταιών 10, Κεραμεικός.

Δηλώστε συμμετοχή